Baykuş Kelebekleri

Genelde Nymphalidae’ye dâhil edilen küçük bir familyadır. Bazı üyeleri, dünyanın en devasa kelebekleridir. Baykuş kelebekleri denilen Caligo kelebeklerinde araka kanatların alt kısmındaki baykuş benzeri geniş göz beneklerinden gelir. Diğer cinslerinde göz benekleri vardır fakat onlar daha küçük ve daha az baykuşa benzerler. Baykuş kelebekleri nin göz beneklerinin işleviyle ilgili bazı spekülasyonlar vardır. Avcıların kafadan uzak durmaları için tasarlanmamışlardır.

baykus-kelebekleri

Diğer kelebeklerin gözüne oranlar bu gözler çok büyüktür. Kelebeğin kanatları dinlenme süresince hep kapalı durur bu yüzden herhangi bir açıdan sadece göz beneği görülebilir. Tür sayısı olarak yaklaşık 75 türdür. Kanat açıklığı 6 ila 15 cm arasındadır. Yetişkinler genelde çok büyük ve arka kanatlarının alt yüzünde geniş ve belirgin göz benekleri olan çoğunluğu kahverengi ama bazen de parlak masmavi ve mordur. 4 yürüme ayağı bulunan tırtılların düzgün ve sıklıkla kafasının kenarları boyunca dikenli taç bulunur ve bu taç 11 cm’i bulmaktadır.

 ALIŞKANLIKLARI

Yetişkinler genelde alacakaranlık ve şafak vaktinde kısa bir dönem uçarlar ve zamanlarının geri kalanını ağaç gövdelerindeki gölgelikler veya bitki örtüsü arasında tüneyerek geçirirler. Bazı türleri gece aktiftir. Tırtıllar tek başına veya grup halinde beslenirler.

YAŞAM ÇİZGİSİ

Erkekler ve dişiler birbirlerine benzerler; erkekler alacakaranlık veya şafakta devriye gezerler ve dişileri ararlar. Yumurtalar tekil veya kümeler halinde bırakılır. Bazı türlerin larva ve pupuları çok geniş olup ipek çantalar içinde geniş yığınlar halinde meydana gelirler.

BESLENME TARZI

Yetişkinler çürümüş meyve, gübre, mantar, leş ve ağaç öz suyuyla; tırtıllar ise ananas veya Hint kamışı gibi çok sınırlı familyalardaki bitkilerle beslenip palmiye ve muz bitkileri için zararlı olabilirler.Çoğunlukla tropikal yağmur ormanları ve benzer alanlarda bulunurlar. Zararlı türler ise palmiye ve muz ağacının dikildiği yerlerde bulunurlar. İç ve Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde görülürler.