Halka Bulutsusu Nasıl Gözlemlenebilir?

Halka Bulutsusu

Yakıtı biten bir yıldızın dış katmanlarını dışarı atması sonucu Halka Bulutsusu oluşmuştur. Gezegenimsi bir bulutsudur. Gökbilimciler dünyaya 2000 ışık yılından daha yakın olduğunu düşünmektedir. 18. Yüzyılın sonlarında keşfedilmiştir ve çok parlaktır.

Keşfedildikten sonra gökbilimciler tarafından Hubble Teleskobu ile gözlemlenmiştir.

Gökbilimciler, bulutsunun hareketlerini ve evrimini, fiziksel koşullarını incelemişlerdir. Hubble Teleskobu ile daha ayrıntılı yer merkezli bir görüntü elde edilmiştir. Keşif sonucunda 3 Boyutlu haritası çıkarılmıştır.

Görüntüde bulutsunun iki tane halkası vardır. Biri bulutsuya yakın bir halka iken diğeri bu halkaya dik ve simitimsi bir şekildedir. Bu simitimsi halkanın iki kutubu vardır. Biri aşağıya doğru, diğeri de yukarıya doğrudur. Bulutsunun içinde de düşük yoğunluklu malzemeler vardır.

Merkezinde bulunan yıldızın attığı gazlar sayesinde Halka Bulutsusu oluşmuştur. Küçük ve yoğun bir cisim olan bu yıldız beyaz cüce olma aşamasındadır. Beyaz cüceler güneş benzeri yıldızların son aşamalarıdır.

Halka Bulutsusu Kim Tarafından Keşfedildi?

1779 yılında gökbilimci Darquier de Pellepoix’in yaptığı gözlem sonucunda keşfedilmiştir. Keşfinden tam bir ay sonra Charles Messier adlı Fransız gökbilimci tarafından da farkedilmiştir. Kendi kataloğuna yani Messier kataloğuna bu bulutsu eklenmiştir. Katalogtaki ismi (M57) Messier 57’dir. Bir diğer katalog ismi de NGC 6270’dir. Bir kuyruklu yıldızın Halka Bulutsusunun yakınlarından geçmesi sayesinde keşfedilmiştir. Bu kuyruklu yıldız Lyra (Çalgı) takımyıldızı dolaylarında hareket etmektedir.

 Halka Bulutsusu Nasıl Gözlemlenebilir?

Vega, gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir. Lir Takımyılıdızı da vegayı içerir. Lir takımyıldızını bulduktan sonra Lir’i oluşturan dörtgen incelenir ve Vegaya uzak iki yıldızın arasında Halka Bulutsusu bulunur.

Halka Bulutsusunun en iyi gözlem zamanı yaz aylarıdır. Dürbünle görmek pek mümkün olmadığı için 10 cm ve üzerinde açıklık bulunan teleskoplar önerilmektedir.