Renk Seçiminin Dekorasyondaki Önemi Nedir?

DEKORASYONDA RENK SEÇİMİ

Dekorasyon, yaşanılan mekanı isteğe göre, estetik olarak yeniden düzenleme sanatıdır. Dekorasyonda önemli olan, mekanı estetik olarak şekillendirme ve işlevsel olarak da kullanıma uygun hale getirmektir.

Dekorasyon denince akla, alanı güzelleştirme amacıyla kullanılan malzemeler, uyum, renk vb. ögeler gelmektedir. Tüm bu unsurlar dekorasyon için elbette göreceli olarak önem arz etmektedir. Ancak dekorasyon konusunda renk seçimi; kullanılan objelere, eşyalara, mekanın kullanım amacına, yaşam tarzına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Dekorasyonda renk seçimi oldukça önemlidir. Renk seçiminin önemi, mekanı kullananların seçtiği renklerden pozitif enerji alması, bakış açılarını yansıtması, mekan içindeki diğer mobilya, eşya, halı, dekoratif objelerle uyumlu olması; kısacası tüm alanla bir bütünlük oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Bu hususlar göz önüne alındığında, dekorasyonda renk seçimi öncelikli ve ayrıcalıklı bir mevzu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Seçilen renk, elbette mekanın hangi bölümünde kullanılacağına göre de değişkenlik göstermektedir. Örneğin mutfakta kullanılan hakim renk ile salonda, yatak odasında, çocuk odasında kullanılan renk birbirinden farklı olabilmektedir. Bazen mekanda sadelik, ahenk, huzurlu bir atmosfer yaratılmak istenir ve birbirine yakın, daha çok soğuk ve nötr renkler (mavi, yeşil, havai renkler, kremsi renkler) tercih edilir. Zaman zaman ise vurgulayıcı, tutkulu, yüksek enerjili renkler (sıcak renkler, kırmızı tonları) seçilir. Bu arayış ve tercih, mekan sahiplerinin kendilerini ifade etme yöntemlerini, psikolojik, kişisel farklılıklarını ifade etmektedir.

Bilinmektedir ki renklerin insan psikoloji üzerindeki etkisi oldukça fazladır ve renklerin kendilerine has anlamları vardır. Bu etkinin farkında olan kişiler, dekoratörler, uzmanlar renk seçimiyle dekorasyonda iyi enerji veren, rahatlatan bir atmosfer yaratmayı amaçlarlar. Böylece dekorasyonda seçilen renkler sadece kişisel farklılığı, tarzı ifade etmekle kalmaz; aynı zamanda içinde bulunanlara rahatlama, motivasyon ve pozitif bir enerji de kazandırır.