Yks’de Nasıl Derece Yapılır?

Yaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) dolayısıyla öğrenciler hedefledikleri üniversiteye girmek için yoğun bir çalışma temposu altındalar. Bu yoğun çalışma programıyla birlikte, öğrenciler için derece yapmak adına her türlü tavsiye onları bir adım öne geçirmeye yardımcı oluyor.

Sınavı doğru şekilde nasıl analiz ederiz?

Öğrencilerin sınavda başarı elde etmesi için öncelikle sınavı doğru bir şekilde analiz etmesi gerekmektedir. YSK’de iyi bir sıralama elde eden öğrencilere göre sınav başladıktan sonra birkaç dakika sayfaları çevirerek sınavda yer alan derslerin her biri hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Burada önemli olan hangi dersin öğrenci için daha kolay olduğunu belirlemektir. Her ders hakkında bir fikre sahip olduktan sonra öğrenciler kendilerine en kolay gelen dersten başlayarak en zor derse doğru bir sıralamada sınava devam etmeliler. Zor bir dersten başlayan öğrenciler daha sınavın ilk dakikalarında moral bozuklukları yaşadıkları için sınavı istedikleri şekilde sürdürememektedirler. Aynı şekilde seçilen sıralamada ilerlerken, öğrenciler karşılarına çıkan çözülemeyen sorulara zaman harcamamalıdır.

Her soruya gerektiği kadar önem verilmelidir.

Üniversiteye geçiş sınavlarında her ders öğrencinin hedefine göre farklı puan dağılımına sahiptir. Her ders ise içinde farklı puana sahip sorular barındırır. Buna neden olan durum ise bu farklı puan dağılımını etkileyen ve büyük sıralama kaymalarına sebep olan standart sapmalardır. Üç milyon öğrencinin girdiği bir sınavda diğerlerine göre yapılamayan soruların puanları standart sapmadan dolayı daha yüksektir.

Derece yapmak isteyen üniversite adaylarının bu soruları doğru yapmaları gerekmektedir. Bundan dolayı öğrencilerin önceki sınavlarda az çıkmış ve hatta çıkmamış konulara dahi hâkim olması gerekmektedir. Örnek olarak; geometri dersindeki elips, parabol soruları standart sapması yüksek sorulardır. Öğrencilerin bu gibi konuları sınavdan önce bulup üzerinde çalışması, sınavda yüksek dereceye girmesine önemli katkıda bulunmaktadır.